Pleje af møbler

Vedligeholdelse

Læder & tekstiler til møbler

Møbler er en investering, der er værd at værne om. Denne produktinformation fortæller om ægte læder og tekstilers egenskaber og vedligeholdelse.

Værd at vide om overfladebehandling på læder
Pas på ved køb af billige typer By­Cast og Bonded læder (Kina­læder).
Disse typer er ikke rigtig læder og kan ikke sammenlignes med normal møbellæder.

SØREN LUND MØBLER anvender fortrinsvis kun ren anilin og semi-anilin lædertyper.

Lædertyper
Ren anilin

ren-anilin

Naturligt individuelt udseende/ narv. Helt åbne hårsække. Ingen direkte overfladebehand­ling.

Korrigeret læder

korrigeret-laeder

Den naturlige narv er slebet helt af. Overfladen er dækket med et kraftigt lag pigmentfarve og beskyttelseslak. Derefter narvsat. Ensartet narvbillede.

Pigmenteret læder

pigmenteret-laeder

Overfladen er dækket med pigmentfarve og beskyttelseslak. Naturlig narv.

Semi-anilin

semi-anilin

Naturligt udseende/narv med ganske let pigmentering og beskyttelseslak.
Hårsækkene er stadig åbne.

Narvsat læder

narvsat-laeder

Overfladen er dækket med pigmentfarve og beskyttelseslak. Derefter narvsat. Ensartet billede.

Anerkendte læderplejemidler  f.eks.:
Leathermaster – www.leathermaster.dk, tlf. +45 46155025
Guardian – www.guardian.dk, tlf. +45 40842814

Vedligeholdelse af lædermøbler

Placer aldrig et lædermøbel nærmere end 30 cm fra en varmekilde og aldrig i direkte sollys.

Læder uden overfladebeskyttelse
Almindelig rengøring: Aftørring med en ren, blød klud. Ved lettere tilsmudsning aftørres hele overfladen med en ren, blød klud, hårdt opvredet i demineraliseret eller varmlunkent, kogt vand.

Grundigere rengøring: Aftørring af hele overfladen med en ren, blød klud opvredet i sæbevand ­ 1/4 dl rene sæbe-spåner naturel til 1 l demineraliseret vand eller varmlunkent, kogt vand – fjern straks alt overskydende sæbe og efter­ poler hele overfladen, således at skjolder undgås – eller rens med aner­ kendt cleaner.

Pletrensning er ikke tilrådelig.
Brug ikke støvsuger på lædermøbler.

Opløsningsmidler og sulfonerede vaskemidler må ikke anvendes.
Undgå direkte sol og varmekilder.

Tekstiler til møbler

Består oftest af uld, bomuld eller hør, til tider kombineret med syntetiske fibre som f.eks. polyester, acryl polypropylene og nylon, for at forbedre slidstyrken.

Slidstyrken måles i martindale. Anbefalet minimum til almindelig daglig brug 18.000 rubs, til ekstra hårdt brug til f.eks. institutioner, offentlige kontorer o.l. bør martindale være fra 30.000 – 45.000 rubs.

Vær opmærksom på, at groft stof, cowboystof o.l. slider ekstra hårdt på møbelstof og læder.

Pas på farveafsmitning fra cowboybukser. Er skaden sket, kan den ikke rettes igen.

Lysægthed måles på en skala fra 1 til 8, med 8 som bedst. Anbefalet minimum 4-5. Indanthren farver er i dag af miljøhensyn forbudt at anvende i Europa. Farve­ og lysægthed er af samme årsag ikke optimale i dag.

Sollys påvirker hurtigt møbeltekstiler, det er vigtigt, at beskytte mod sollys, specielt sydvendte vinduer og kystnære områder bør mane til forsigtighed.

Værd at vide om møbeltekstiler

Uld

Uldfibre er velegnet til møbelstof med stor slidstyrke og gode, smudsafvisende egenskaber, og stor genopretningsevne. Uldstof kan i starten afgive lidt overskudsfibre (pilling) Dette har normalt ingen betydning for kvaliteten og kan fjernes med en specialmaskine.

Almindelig vedligeholdelse: Jævnlig støvsugning. Ved grundigere rengøring anbefales P-­rens.

Ved vask: Brug altid håndvask, vaskemidler beregnet til uldstof, undgå temperaturchok, krympning må forventes.

Vi anbefaler ikke vask af uld.

Hør

Et eksklusivt tekstil med en flot udstråling, der er fremstillet af glatte plantefibre og derfor ikke så modtagelig for smuds. Hør har god slidstyrke men krøller let, montering på bløde hynder (polydun) frarådes.

Hør er vanskelig at farve og farveægtheden kan være problematisk. I omgivelser med hårdt daglig brug fraråder vi brug af hør. Vask frarådes, brug et renseri i stedet og oplys, at det drejer sig om hørstof.

Bomuld

Bomuldsfibre har god slidstyrke er komfortable i brug og velegnet til møbler med bløde hynder. Farvede bomuldsstoffer er ofte mere lysfølsomme end uld og bør beskyttes mod direkte lyspåvirkning.

Bomuld er ligeledes mere modtagelig for smuds og behandling med et smudsafvisende middel anbefales.

Jævnlig støvsugning og evt. pletfjerning er med til at bevare udseendet og slidstyrken, smuds og støv nedbryder tekstilet. Også her er grove stoffer og cowboybukser store syndere i spørgsmålet om nedslidning af bomuldsfibre.

Aftageligt stof er ikke ensbetydende med, at stoffet kan vaskes. Er stoffet deklareret som vaskbart, bør vasketemperatueren ikke overstige 40°. Det er vigtigt, at bruge de korrekte vaskemidler, og vaskemaskinen bør være grundigt rengjort, hvis forrige vask har været “hvid vask”. Fyld ikke vaskemaskinen for meget op. Ved vask vil der altid være lidt restkrymp tilbage, monter derfor overtrækket i halvtør tilstand.

Microfibre

Findes i dag i alle prislag, fra det helt billige lavprismarked til den absolut mest eksklusive ende af skalaen, for alle typer gælder stort set, at de har stor slidstyrke, høj lysægthed og er vaskebare. Spørg din forhandler om yderligere information.

Massivt træ

Træ er et levende materiale, der optager og afgiver fugt i forhold til om­givelserne og tåler ikke bratte ændringer i luftfugtighed og temperatur.

Vedligeholdelse af sæbebehandlet massivt træ

Almindelig rengøring: aftørring med en ren, tør klud. Snavsede overflader aftørres med en klud opvredet i en sæbeopløsning (¼ dl sæbespåner til ½ l vand) .

Afslibning kan ske med sandpapir 180/220, brug ikke ståluld til egetræ. Sæbebehandling forøger overfladens modstandsdygtighed.

Læs mere på:
www.danishfurniture.dk (find møblerne)
www.moebler.dk (vedligeholdelse)

Polstermaterialer

På Alle Søren Lund Møbler anvendes stålfjedre, der beskyttes af fibertex og nålefilt som grundpolstring. Sædeforkanten er forsynet med fast skumgummi (Moltex).Alle overarme er polstret med 50kg koldskum eller fastere moltex.

Hyndeegeskaber
Hynder kan enten være formbestandig koldskum, dun/skum granulat (polydun)eller en luksus hynde : Duntop, der består af en kerne af koldskum med et svøb, syet i duntæt cambridge lærred med fyld af polydun.

Al polstring ændrer sig i brugen, specielt kan polydun/duntop sædehynden have en lidt kortere levetid, såfremt den ikke vedligeholdes. Ombyt derfor hynderne , hvis det er muligt, eller vend dem og sid ikke altid samme sted. Derved opnås, at polstringen “sætter” sig mere jævnt over hele siddefladen og bevarer
sin facon bedre.

Er polstringen udsat for hårdt brug, f.eks. tunge personer eller kontinuerlig brug dagen igennem, bør der måske vælges en mere formbestandig koldskums hynde med bedre genrejsningsevne.

Løse polydun/duntop hynder skal bankes let for ikke og falde sammen. Puder med kraftigere fyld kræver lidt mere bankning.
Jo større og tungere hynden er, jo mere skal de bankes, hvis de skal bevare formen. Alle hynder har en tendens til at ændre form i brug.

Ofte er bløde puder, der folder og rynker lidt, en del af det komfortable og nonchalente look, som møblet er designet med.
Skal sådanne hynder holde faconen, er omhyggelig banken næsten daglig nødvendigt
alt efter, hvor hårdt møblet bruges.

Stof egenskaber på hynder:
Alle stof dessiner har mere eller mindre grad  tendens til at vil vandre omkring puden,dette mindskes ved jævnligt at vende og ombytte puderne.

Læder egenskaber på hynder:
I sædehynder monteret med læder vil der altid blive en “siddesætning” i hynden, som popurlært opleves som en “fuglerede”, når man rejser sig fra sofaen/stolen igen. Denne siddesætning kan udlignes ved at ryste hynderne, dog vil læder altid strække sig lidt, og derfor vil siddefladen på din sofa/stol hurtigt få præg af brug.
Dette er naturlig brugs-patina, som gør møblet levende.

Indvendige dunkanaler vil altid mere eller mindre  forekomme synlige, afhængig af materiale stof/læder – og opleves som vandrette linjer på pudeflader.

Følger du de få og simple regler, vil du have et møbel, der holder år efter år.